»Genialnost je ena desetina talenta in devet desetin trdega dela.« Ta misel Thomasa Alve Edisona nas je vodila skozi pogovore v ponedeljek, 29. januarja. Spraševali smo se, ali je res le tako malo odvisno od talenta. Morda je to le povprečje.

Strinjali smo se, da je zelo pomembno, da svoj talent gojimo. Vsak človek ima nek talent, vendar je ta še neizbrušen, zato potrebuje podporo, vodstvo, izkušnje in seveda pripravljenost, da iz svojega daru nekaj ustvari. Seveda se to učenje nikoli ne konča. Svoje sposobnosti moramo vzdrževati v kondiciji.

Če pa svoj talent zanemarimo in ga ne izbrusimo, ostane povprečni. Morda na isti ali celo na nižji ravni kot nekdo, ki nima toliko talenta, ima pa voljo in željo do dela. Lahko pa nekdo v celoti propade, ne da bi unovčil vsaj toliko, kolikor mu je bilo podarjenega. Eden od udeležencev pogovorov je to slikovito poimenoval »biser v blatu«.

Toliko neizkoriščenih možnosti je! Še posebej zdaj, ko ne more vsak delati tega, kar mu najbolj leži. Vzame, kar pač trg dela ponuja, svoj talent pa pušča za prosti čas. Vendar pa nekateri to dobro izkoristijo za uresničitev svoje podjetniške ideje.

Pomembno je, da starši pri svojem otroku opazijo njegovo nadarjenost in jo podprejo, ne glede na svoje načrte, ki so jih imeli za otroka. Tako bo lahko ustvarjal to, kar ga veseli. Si ne tega vsi želimo?

Za kaj ste vi najbolj nadarjeni?