»Lahko nekoga zaposlite, da vozi avto za vas, da vam zasluži za denar, ne morete pa imeti nikogar, ki bi nosil bolezen za vas. Materialne stvari, ki se izgubijo, je mogoče najti. Obstaja pa ena stvar, ki je ni mogoče nikoli najti, ko se izgubi, in to je – življenje,« je na smrtni postelji dejal Steve Jobs, genialni podjetnik, računalničar in nenavaden bogataš. Hodil je bos, jedel je le sadje in zelenjavo in menda ni imel pohištva. Kljub temu je imel svoje pomanjkljivosti in verjetno tudi obžalovanja. Pri 23 letih je njegovo dekle zanosilo in rodilo hčerko, ki je dolgo ni priznal za svojo. Odnos z njo je le počasi izbolljševal.

Kaj bi lahko obžalovali na svoji smrtni postelji, smo se vprašali udeleženci pogovorov v ponedeljek, 13, novembra. Verjetno vsak na tej »najdražji postelji«, kot je bolnikovo posteljo imenoval Steve Jobs, doživi nekakšen uvid. Kakšnega bomo mi sami doživeli, ne vemo, a nekaj življenjskih izkušenj smo lahko strnili.

Napredovanje v dobrem– Zamujenega otroštva se ne da nadomestiti. Tega bi se morali zavedati predvsem starši, za odrasle je že tako ali tako prepozno.

– Pohlep nima smisla. Ničesar ne bomo vzeli s seboj. Pozitiven je lahko le pohlep po znanju, a to je radovednost ali vedoželjnost, in to je dobro, vendar le, če se znanje za dobro uporabi in če se širi.

– Odnosi so pomembni. Vsak uničen odnos vpliva na človeka, pusti sledi. To pa ne pomeni, da se je treba podrediti, da je treba odpustiti ponavljajoče se napake, temveč da smo z drugimi pošteni in prijazni, ne pa zahrbtni, opravljivi, manipulativni, prevarantski ali prepirljivi.

– Na koncu smo vedno sami. Tudi če bo našo smrtno posteljo obkrožalo veliko ljudi, umrli bomo sami. Zato je pomembno, da se sebe zavedamo, da poznamo svoje napake, slabosti, napačna ravnanja in jih poskušamo čim bolj popraviti. Na smrtni postelji bo mogoče le še obžalovanje, sanjarjenje, kako bi lahko bilo, in morda celo občutek krivde.

Zdaj je čas za dobra dejanja. Dokler smo živi, ni nikoli prepozno. Šele na smrtni postelji bo prepozno.

 

Imejte lep konec tedna, začetek naslednjega, v ponedeljek, pa vas vabimo na pogovore na Kongresni trg 14 v Ljubljani ob 18. uri.