Pogosto izberemo za teme pogovorov v živo zadeve, ki jih v vsakdanjem življenju manj omenjamo, a so pomemben del našega življenja, kar lahko preberete v naših blogih. Po navadi začnemo na splošno in končamo konkretno. A v ponedeljek, 6. novembra, smo navado malce obrnili in začeli pri konkretnem, točneje pri denarju.

 

Denar igra prav gotovo veliko vlogo v našem življenju, pomembno pa je, da mu ne damo prvega mesta v svojem srcu, je bila izhodiščna misel. Udeleženci so najprej spregovorili o tem, kako bi lahko izboljšali svoje finančno stanje, da bi si lahko privoščili nekaj, česar si zdaj ne. Ker smo udeleženci po starosti, prepričanjih, željah, poklicih … zelo različni, so bili tudi nameni, kako bi denar porabili, različni: od manjših stvari, kot so novi čevlji,  do večjih – avtomobila in stanovanja, denar bi namenili tudi za doživetja na potovanjih in koncertih.

 

Vprašali smo se, ali nam te stvari zdaj res manjkajo. Ko gre za streho nad glavo, je seveda nujno imeti denar vsaj za najemnino, nakup avtomobila in novih čevljev lahko tudi preložimo ali se mu v nekaterih primerih celo odpovemo. Doživetja pa so tista, ki pustijo spomine in tako polnijo srce. Seveda, če jih doživimo s pravimi ljudmi. To pa ni več povezano z denarjem.

"Najljubše stvari ne stanejo denarja" - Steve Jobs

“Najljubše stvari ne stanejo denarja”                     -Steve Jobs

 

Denar torej potrebujemo, vendar pa, so ugotavljali udeleženci, so ljudje, ki ga imajo zelo veliko, pogosto vzvišeni, osorni, pohlepni, celo egoistični, in menijo, da so boljši od drugih. Kot da se po določeni vrednosti premoženja zgodi klik in človek se spremeni v nekaj, kar ni več podobno človeku.

 

Ampak ali moramo res vložiti denar, da napolnimo srce? Kaj nam sploh daje tisto pravo veselje? Poln bančni račun? Pomislite na trenutek, ko ste se počutili lepo, morda celo blaženo. Kaj vam je dalo ta občutek? Udeleženci so naštevali: mir, tišina, ljubezen, pobotanje, smeh otrok, sprehod, ustvarjalnost … Stvari, ki jih ni mogoče kupiti.

 

Ali kot je rekel Albert Einstein: »Mirno in skromno življenje bo prineslo več sreče kot pa lov na uspeh in nenehen nemir, ki pride zraven.«

 

Mirno preživite čas do ponedeljka, ko se spet vidimo!

Vabljeni seveda tudi tisti, ki z nami še niste poklepetali. Dobimo se v ponedeljek ob 18. uri na Kongresnem trgu 14.