ocistite_stezico_do_soclovekaUdeležencem pogovorov v živo na Kongresnem trgu je jasno, kako pomembni so pravi pogovori. Pa vendar se tudi mi zavedamo, da morata biti za to vsaj dva. Ko sta si blizu, ne potrebujeta besed – razumeta se v tišini, ne mučni, temveč blagodejni.

S pogovorom sogovornika vzpostavita zaupanje, a kaj ko je to prevečkrat zlorabljeno. Eden izmed njiju je le zbiratelj informacij, ki jih bo pozneje uporabil proti drugemu. Žremo drug drugega – zakaj, če si pa vsi želimo biti srečni? Tako se vedno bolj zatekamo stran od sočloveka, saj se bojimo povedati preveč. Pogovori postanejo objektivni (vreme, šport, politika), ničevi, robotizirani. Egoizem in materializem sta nas preveč okupirala.

Nekateri potrebo po pogovoru in zaupanju iščejo pri raznih strokovnjakih (npr. terapevtih, zdravnikih) ali pa kar pri vedeževalcih. Ti niso pripravljeni zares prisluhniti, olajšati težo človeka, temveč razmišljajo predvsem o svojem dobičku.

Gradimo zidove, skozi katere spustimo vedno manj ljudi, za druge pa pustimo odprto le okno, lino ali pa še tega ne. Duša za njim pa je osamljena in trpi. Odnos ne napreduje, ker si ne dovolimo biti ranljivi. Razumljivo, vendar tako iz avtoceste do drugega, ostaja le še stezica, ki jo z vsakim dnem manj negujemo, pustimo jo, da se zarase. Pozneje pa jo je vedno teže očistiti.

Morda ste se ob branju teh vrstic spomnili na kakšnega prijatelja ali sorodnika, s katerim niste že dolgo časa govorili. Očistite stezico, pokličite ga, morda boste presenečeno ugotovili, da je tudi sam želel govoriti z vami, a je odlašal. Kaj je najhujše, kar se vam lahko zgodi? Da se ne oglasi ali vas grobo zavrne? Poskusili ste, to je  najpomembneje.

Zagotovo vas ne bomo zavrnili na pogovorih društva Kocka modrosti. Vsak je dobrodošel, ne glede na nazore, versko pripadnost, izobrazbo, poklic, narodnost … Vabljeni na Kongresni trg v ponedeljek ob 18. uri.