Včasih je lepo biti sam, je bila osrednja misel pogovorov v ponedeljek, 20. novembra. Treba je znati biti sam, brez motilcev, kot so mobilni telefoni, tablice, računalniki, drugi ljudje … Tudi brez glasbe? No, to je pa odvisno od vsakega posameznika, saj se nekateri lahko vase poglobijo skozi glasbo, druge v stanje meditacije spravijo barve, tretje sprehod v naravo. Pomembno je le biti sam.

Zakaj? Ker smo samo takrat lahko res tisto, kar smo. Samo sami lahko sebi priznamo svoje napake, svoje dosežke, pregledamo svoje stanje, življenje, se soočimo sami s seboj, s svojimi občutki. Prav zato se nekateri samote bojijo. Večina udeležencev na pogovorih je menila, da je takšno »samoočiščevanje« dobro, da se lahko spopademo z vsakdanjimi in tudi večjimi težavami.

Vzemi si čas zase!

Vzemi si čas zase!

Res pa je, da nekateri potrebujejo več samote (t. i. introvertirani), drugi si nenehno želijo družbe. Vsak pa potrebuje nekaj časa samo zase.

Ne bojte se tega, samota je prijetna. Človek spozna sam sebe, in to ni slabo. To je dar. Nekaj povsem drugega pa je osamljenost. No, morda je tudi občutek osamljenosti nekakšen znak, da je treba kaj spremeniti. Ali le klic po tem, da bi se naučili biti sami.