nam-manjkajo-pristni-osebni-stiki

V ponedeljek, 21. avgusta, smo na pogovorih v živo za iztočnico slišali kar dve misli, ki govorita o sodobnem svetu:

– Imamo tisoče naprav za komuniciranje, a vedno manj komuniciramo.

– Imamo vedno več lepotnih pripomočkov, a vedno manj samozavesti.

 

 

 

Virtualno sporazumevanje nas ne izpopolnjuje

Prav gotovo poznate mnogo komunikacijskih sredstev – od telefona do raznih družbenih omrežij. A prek ekrana ne moremo videti mimike (razen če gre za videoklic, seveda), ne moremo spoznati vonja, občutka bližine … Zato, je pripomnil eden izmed udeležencev, mlajše generacije ne znajo razbrati nebesedne komunikacije, še manj se je zavedajo in zavestno uporabljajo. Zdaj imamo manj osebnega stika in takšno sporazumevanje nas ne izpopolnjuje. Hkrati pa si za prijatelja sploh ne vzamemo časa, saj smo zasedeni z iskanjem novih priložnosti in ustvarjanjem novih poslovnih odnosov. Tako izginejo tudi vrednote, kot so prijateljstvo, solidarnost, sočutje in zaupanje.

Nekateri udeleženci so predlagali, naj se kar odpovemo virtualni komunikaciji. Kot zanimivost lahko povemo, da je med njimi veliko takšnih, ki facebooka sploh ne uporabljajo.

Skrivamo se za ličili in lepimi oblačili

Tudi če imamo osebni stik, si ne drznemo izraziti svojih pravih misli. Celo svojo pravo podobo zakrivamo z ličenjem in modnimi oblačili, da bi bili videti lepi in hkrati boljši, kot smo v resnici. Zunanjosti posvečamo veliko pozornosti, prodajamo svoj videz, svojo vlogo zaigramo in hočemo takojšnji učinek pri ljudeh – hočemo pohvalo in odobravanje, ker smo v resnici nesamozavestni.

Dekleta so bila na tokratnih pogovorih v manjšini, zato so radovedno prisluhnila močnejšemu spolu. Moški niso proti ličenju in modi, a tudi nočejo, da so njihove dame sužnje modnih smernic. Malo ličil, ki poudarijo lepoto, in urejen videz jih pritegneta bolj kot močno našminkano in napudrano dekle v obleki po zadnji modi, ki bo naslednji mesec le spomin na neko poletje.

Morda pa moški le niso tako zahtevni, ali pač?

Pogovori brez virtualnih pripomočkov

Če ste na vprašanje v naslovu odgovorili pritrdilno ali pa vas zanima o čem se še pogovarjamo na pogovorih v živo, vas vabimo, da se nam pridružite ob ponedeljkih ob 18. uri na Kongresnem trgu 14 (Zavod Živi na polno). Mladi pa svoja mnenja lahko delite tudi ob sobotah ob isti uri v istem prostoru. Obljubljamo, da virtualnih pripomočkov ne bo!