nature-2569460_640Ljudje se razločujejo po tem, kar kažejo, in so si podobni po tem, kar skrivajo (Paul Valéry). Ob tej misli smo se v ponedeljek, 15. januarja, pogovarjali v prostorih Zavoda Živim na Kongresnem trgu.

Kaj skrivate? Seveda ni nihče od udeležencev pogovorov povedal, kaj skriva. Kako le bi, saj bi se tako zadeva razkrila! Pa vendar smo na splošno zmogli povedati, kaj naj bi vsak človek zadržal zase. Vsi se radi kažemo boljši in lepši, kot v resnici smo. Zato skrbimo za svojo zunanjo podobo in svoj ugled. Prikrivamo pa svoje slabe lastnosti. Tako kot puder zakrije slabo kožo, prijaznost zakrije slabe namene, nasmeh pa ranljivost.

Menda je v določenih okoliščinah lahko vsak nasilen. To je lastnost, ki je ne želimo razkriti, čeprav se kaže v našem vedenju. Ne gre le za fizično nasilje, težje je odkriti prikrito psihično in ekonomsko nasilje. To vsakega prikaže v negativni luči. Podobno tudi zavist. Večina nas nekomu nekaj zavida, a največkrat se delamo, kot da nismo takšni.

Ranljivost

To je del intime, del zasebnega, nejavnega. Intima pa je tudi ranljivost, nemoč, strah in prizadetost. Zakaj to skrivamo? Nekako se zdi družbeno nesprejemljivo, saj moramo biti vsi pozitivni, nasmejani, lepi. Hkrati pa ranljivost ostaja skrita zato, da je drugi ne bi izkoristili, da nas ne bi še bolj prizadeli. Zakaj bi drugemu dajali gradivo, s katerim bi se nam posmehovali? Biti ranljiv v sedanji družbi pomeni biti mehkužen, čustven, nerazumski.

Nasilje

Tudi zato žrtve nasilja skrivajo podplutbe in druge znake nasilja. Bojijo se, da jih nihče ne bi razumel, da jim nihče ne more pomagati in celo, da bo po razkritju še slabše. Da se bodo drugim smilile, da jim bodo v posmeh, da jim ne bodo verjeli in da jih bo nasilnež še bolj zlorabljal. Takšna je naša družba.

Pred dilemo se znajdejo tisti, ki za nasilje, kakršno koli že je, vedo. Žrtev je nekomu zaupala svojo stisko, vendar pod pogojem, da tega ne izdate nikomur. Kaj storiti: spoštovati željo žrtve, čeprav ji s tem ne pomagate, ali poskusiti storiti vse, da se nasilje konča, čeprav je rešitev vprašljiva?

Kaj bi storili vi?