Kako si moški in seveda predvsem ženske predstavljamo enakopravnost, je bilo ključno vprašanje med udeleženci pogovorov v ponedeljek, 26. marca. Presenetljivo je bilo, da smo se moški in ženske v marsičem strinjali, razhajali pa le redko.

Dopolnjevanje, ne posnemanje

Veliko žensk si enakopravnost predstavlja tako, da bi moški delali tudi vsa tako imenovana ženska dela, ženske pa se ne bi lotile vrtanja, beljenja, popravljanja avtomobila, zidanja … torej del, ki jih pretežno opravijo moški. Ni se nam zdelo, da bi to lahko izboljšalo življenje moških in žensk, še posebej pa ne partnerskih in zakonskih skupnosti. Enakopravnost je mogoča le tako, da se moški in ženske dopolnjujemo, ne izključujemo ali posnemamo drug drugega.

»Ni mi težko pobeliti hiše in urediti podobnih stvari, medtem ko moja partnerka posesa prostore, kar meni ne paše, njej pa ni to nič težkega,« je slikovito opisal eden izmed udeležencev.

Močne ženske ustvarjajo copate?

Žal se enakopravnost pogosto kaže tako, da se ženske pomožatijo, moški pa poženščijo. Še posebej močne ženske lahko hitro nadkrilijo moškega, ta pa se ustraši in postane copata. Tako ženske niso prave ženske, moški pa ne pravi moški. Ženske, ki imajo v svojem besednjaku pogosto besedo enakopravnost, najprej hočejo, da se moški pomehkuži, potem pa mu očitajo, da ni dovolj možat. Pa res nekatere ženske ne vedo, kaj hočejo! :)

Morda pravih bork za enakopravnost med nami ni bilo. Bilo pa je prijetno z moškimi govoriti o enakopravnosti, in to soglasno. Ob koncu so moški povedali, da so besedo namenoma najprej pustili ženskam, saj so se ustrašili, da jih ne bodo razumele oz. da jih bodo besedno napadle. Olajšano smo ugotovili, da so si naša stališča precej podobna. Vsi si želimo spoštovanja, razumevanja, ljubljenosti in sprejetosti.

To pa ne pomeni, da se ne moremo ali ne smemo kdaj tudi skregati. Tudi tu je razlika med nami. »Če se skregata dve ženski, ne govorita med seboj; če pa se skregata dva moška, se še naprej pogovarjata o vsem, samo o tisti spotakljivi stvari ne,« je dejal eden izmed udeležencev.

Se strinjate?